Различните физични и химични свойства на веществата са причина за някои от най-интересните и впечатляващи ефекти, които можем да наблюдаваме. Взаимодействието между материалите или липсата му е ключово за много неща, на които разчитаме всеки ден – наслояването на материали с различен молекулярен строеж е важно при полупроводниковите технологии и новите „умни” и наноматериали. Покажи това на детето си или на самия себе си с прост пример, доказващ, че вещества с различна плътност и молекулярна структура не могат да се смесват. А с резултата – шарена черга в чаша – можеш да украсиш бюрото.

Какво ти е необходимо:

• Висока прозрачна чаша или шише с широк отвор от 350 мл

• 60 мл мед

• 60 мл течен сапун за чинии

• 60 мл вода

• 60 мл зехтин или олио

• 60 мл спирт

• 5 различни цвята оцветител за храна

Какво трябва да направиш:

  1. Боядисай всяка от субстанциите в различен цвят.
  2. Внимателно налей меда във високата чаша така, че да не полепне по стените и да напълни 1/6 от нея.
  3. Наклони леко чашата и налей течния сапун така, че да се стече по ръба на чашата. Наблюдавай: задържа ли се върху меда или потъва под него?
  4. Следващите течности трябва да наливаш МНОГО БАВНО! Те имат нисък вискозитет (не са толкова гъсти) и затова могат да се смесят по-лесно от меда и сапуна. Започни с водата – наклони леко чашата и бавно я изсипи вътре.
  5. Добави олиото – БАВНО!
  6. Накрая е ред на спирта. Не бързай!

Ето че имаш чаша, пълна с 5 различни течни вещества, които не се смесват! Това може лесно да се види, защото си оцветил всяко в различен цвят, нали? Една от причините те да стоят разделени е разликата в тяхната плътност. Най-плътната течност ще остане на дъното на чашата, докато по-малко плътните ще се крепят над нея. Ако пъхнеш сламка в чашата и я поставиш срещу светлина, ще видиш, че различните вещества пречупват различно светлината, което също зависи от плътността. Ако разбъркаш, ще забележиш колко трудно е течностите да се смесят. Това е така заради различната молекулярна структура на някои течности, която не им позволява да се смесят. Водата и спиртът могат да се смесят, но не и водата и олиото, затова то държи водата и спирта разделени. Просто е, нали?