Следващият път, когато се окажете на открито пространство, пробвайте следния експеримент. Затворете очите си или си сложете превръзка и започнете да ходите в права линия. Накарайте ваш приятел да ви наблюдава и предупреждава за препятствия по пътя.

Звучи просто, нали? Оказва се, че всъщност това е по-трудно, отколкото си мислите, пише io9.

Във видеото по-долу Робърт Крулуич от NPR разказва за този озадачаващ бъг в човешката проприоцепция и по-специално – невъзможността ни да ходим в права линия, без да имаме някакъв ориентир:

„Хората очевидно са неспособни да ходят в права линия, когато са с превръзка на очите или когато нямат ориентир – Слънцето, Луната, планински връх и т.н. – който да ги направлява.
Близо 80 години учените се опитват да обяснят тази тенденция да завиваме, когато си мислим, че вървим напред… Колкото и да се опитват обаче – а ние все още пробваме тези експерименти – никой не е открил защо всъщност не можем да вървим право напред.“

Крулуич допълва, че този ефект важи и при шофирането и плуването. Така че ако някога сте плували в открито море, със сигурност сте осъзнали, че не можете да плувате право напред.