Ако човечеството някога създаде дългосрочни бази на Луната, ще има нужда от редовен източник на храна. Не е практично обаче да се смята, че може да се засади царевица или пшеница в обикновена лунна почва в оранжерии на Луната и да се очаква богата реколта - или изобщо някаква реколта, предава Ройтерс.

Но учените предприемат стъпки към превръщането на лунното земеделие в реална възможност. В четвъртък изследователите съобщиха, че са открили начин да превърнат негостоприемната лунна почва в плодородна чрез въвеждане на бактерии, които увеличават наличието на фосфор - важен хранителен елемент за растенията.

Те провеждат експерименти за отглеждане на роднина на тютюна, като използват симулирана лунна почва, наричана по-точно лунен реголит, в лаборатория в Китай. Установяват са, че такава почва, третирана с три вида бактерии, дава растения с по-дълги стъбла и корени, както и с по-тежки и по-широки групи листа в сравнение със същата почва без микроби.

Според изследователите действието на бактериите е направило почвата по-кисела. Получената в резултат на това среда с ниско рН кара неразтворимите фосфатсъдържащи минерали да се разтварят и да освобождават съдържащия се в тях фосфор, което увеличава достъпността на фосфора за растенията.

"Значението на тези открития е, че може да сме в състояние да използваме въпросните микроби, за да превърнем лунния реголит в биологичен субстрат за отглеждане на растения в бъдещи лунни оранжерии", казва изследователят Итун Ся от Китайския земеделски университет в Пекин, водещ автор на изследването, публикувано в списание Communications Biology.

В проучване, публикувано миналата година, изследователи от САЩ отглеждат цъфтяща трева, наречена Arabidopsis thaliana, в 12 контейнера с размер на напръстник, всеки от които съдържа по един грам действителна лунна почва, събрана по време на мисиите на НАСА преди повече от половин век.

Арабидопсис, наричан още кресон, е растение, което се използва широко в научните изследвания. В това проучване арабидопсисът расте, но не толкова силно в лунната почва, колкото във вулканична пепел от Земята, използвана за сравнителни цели, което предполага, че лунната може да се облагодетелства от малко помощ, за да стане по-плодородна.

Новото изследване включва бента, научното име Nicotiana benthamiana, друго растение, често използвано в изследванията.

В проучването е използван симулиран реголит, а не истински, тъй като реалната лунна почва, както може да се предположи, не се среща под път и над път на Земята. Изследователите използват вулканичен материал от планината Чангбай в китайската провинция Дзилин, за да създадат почва с химични и физични свойства, подобни на лунния реголит.

Трите бактерии, използвани в изследването, са: Bacillus mucilaginosus, Bacillus megaterium и Pseudomonas fluorescens. Изследователите са тествали и други, но те не са имали същия благоприятен ефект.

"Като се има предвид огромният научен и икономически потенциал на Луната, в бъдеще ще трябва да създадем пилотирани лунни бази. Но как ще можем да осигурим храна, кислород и вода за членовете на екипажа? Разбира се, можем да ги пренесем до Луната с ракети, но това е икономически неустойчиво. Една оранжерия за отглеждане на растения на Луната може значително да намали необходимостта от транспортиране от Земята до Луната", казва Ся.

Системата за отглеждане на растения на Луната би могла да помогне за задоволяване на дългосрочните нужди от храна и кислород за човешките екипажи, добавя Ся. Растенията произвеждат кислород като страничен продукт на фотосинтезата - биологичен процес, при който те превръщат слънчевата светлина в енергия.

"Имаме няколко начина за отглеждане на растения на Луната, включително транспортиране на градинарска почва до Луната, изграждане на хидропонна система (отглеждане на растения без почва) или използване на заместител на почвата като хидрогелове (гелове, чийто течен компонент е вода). Тези методи не се нуждаят от лунна почва, но за да ги осъществим, ще трябва да се възползваме от помощта на ракетите, което прави подобни планове много скъпи", казва Ся.

"За разлика от това, нашата техника, която по своеобразен начин използва ресурсите на място, прилага микробно подобрение на лунната почва, като я прави по-плодородна и способна за отглеждане на растения", добави Ся. "Нашето проучване постигна същата цел с много по-малък разход на преносен капацитет в сравнение с други планове."