Нито един друг вариант на коронавируса не е толкова притеснителен, колкото Делта, който бе идентифициран за първи път в Индия през февруари. В понеделник представители на Световната здравна организация заявиха, че това е най-„способният“ вариант до ден днешен, тъй като се разпространява по-лесно от всички останали и може да доведе до по-остри случаи на заболявания сред неваксинираните.

„Вариантът Делта е супер лидер – най-лошата версия на вируса, която сме виждали“, заяви в Twitter Ерик Топол, ръководител на изследователския институт „Скрипс“.

Възможно ли е обаче Делта да е най-лошото, което коронавирусът може да хвърли срещу нас? Че вирусът, казано иначе, е достигнал до своя пик по отношение на своята способност?

Топол и италианският вирусолог Роберто Буриони проучват този сценарии в научен текст, публикуван в Nature в понеделник. Те пишат, че вирусът най-вероятно ще достигне до етап, в който няма да става по-инфекциозен заради мутации. В този случай „един подобен „финален“ вариант ще вземе превес и ще се превърне в доминантен, а останалите вариации ще са минимални.“

Все още е твърде рано да кажем дали това вече се е случило, тъй като Делта не доминантен в световен мащаб. Най-вероятно обаче това ще стане съвсем скоро – Делта е засечен в над 80 държави и вече преобладава в Индия и Великобритания.

„Делта определено се движи към върха по отношение на своята способност. Дали вече не е там? Трудно е да кажем категорично, преди да стане ясно, че няма да настъпят повече промени - казва Андрю Рийд, който изучава еволюцията на инфекциозните заболявания в щатския университет на Пенсилвания пред Insider. – Ако Делта вземе превес в световен мащаб и нищо не се промени, то ние ще разберем (след година или две), че това е най-способният вариант.“

Най-способните варианти се разпространяват най-лесно

Коронавирусът мутира постоянно по относително безобидни начини. От време на време обаче дадена мутация превръща вируса в по-страховита заплаха.

Появява се нов вариант, който избягва антителата, генерирани благодарение на ваксина или предишна инфекция, а това от своя страна води до по-сериозно заболяване и по-лесно разпространение.

Новите изследвания по въпроса показват, че Делта отговаря на най-малко два от тези показателя.

Public Health England открива, че Делта се асоциира с 60 процента по-голям риск от предаване на коронавируса в дадено домакинство, отколкото Алфа – вариантът, открит във Великобритания. Алфа се предава около 50 процента по-лесно в сравнение с оригиналния щам, твърдят от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Изследователи в Шотландия също откриват, че в сравнение с Алфа заразяването с Делта удвоява риска от хоспитализация (предишни проучвания показваха, че Алфа вероятно е от 30 до 70 процента по-смъртоносен от оригиналния щам).

Нещо повече – все повече нови изследвания показват, че една-единствена доза ваксина не помага срещу Делта толкова, колкото срещу другите щамове на коронавируса. Скорошен анализ на Public Health England открива, че две дози от ваксината на „Пфайзър“ възпират симптоматичния COVID-19 от Делта с 88 процента ефективност. Една доза е едва 33 процента ефективна.

За справка – ваксината е 95 процента ефективна срещу оригиналния щам след две дози и 52 процента – след една.

Според Топол и Буриони най-добрият начин, по който коронавирусът може да достигне пика на своята способност, е като стане по-заразен. Ако даден вариант вече се разпространява бързо, на него вече няма да му се налага да избягва имунния отговор на даден човек – той просто може да се прехвърли към друг.

„Това, което търсим, е по-висока степен на предаване от човек на човек“, казва Рийд.

Засега Делта е вариантът, който се предава най-лесно. Само за 11 дни случаите на Делта в САЩ се утроиха – от 10 процента на всички секвенирани случаи в началото на юни до 31 процента за изминалата седмица, пише „Файненшъл таймс“.

С тази скорост експертите твърдят, че Делта ще стане доминантен в САЩ до седмици.

Това не означава задължително, че коронавирусът е достигнал максималната си степен на предаване. Рийд казва, че Делта би могъл да усвои комбинация от мутации и да започне да се разпространява още по-лесно – т.нар. Делта+ вариант.

Също така е възможно два отделни варианта – например Делта и Алфа – да комбинират своите мутации и да произведат още по-заразен щам. При трети сценарий пък Делта може да бъде изместен от изцяло нов вариант.

„Най-голямото ни опасение в момента е огромния брой хора, които са заразени с вируса, и съответно – огромния брой варианти, които се генерират – казва Рийд. – Не е изключено някои от тях да са дори по-способни от Делта.“

И все пак в най-лошия случай ваксините ще ни предложат поне някаква степен на защита срещу потенциално най-способния вариант на коронавируса.

„До този момент нито една човешка ваксина не е била подкопавана от вариант до такава степен, че да бъде напълно безполезна“, казва Рийд.

Източник: Science Alert / Business Insider