Разболява ли студът и стопля ли алкохолът? Тук ще развенчаем най-упоритите лъжи!

Зимата е тук. А заедно с нея нахлува и студът. Кога, ако не сега е моментът да разсеем заблудите, витаещи около минусовите температури? Вярно или невярно? Ето най-разпространените митове за студа.

От студа настиваме

Логично е да се допусне, че студът може да разболее. Обаче не е така. Поне не директно. Защото студът сам по себе си не е достатъчен, за да ни извади за няколко дни от строя с хрема, кашлица, болно гърло и т. н. Разбира се, никой не отрича, че студът е способен да допринесе за здравните ни неволи. Той отслабва имунната система, а когато защитните сили са слаби, на тялото му е по-трудно да се пребори с вирусите.

И не само това. Учени от Йейлския университет са установили, че студът подпомага  разпространението на вирусите и по друг начин: от една страна, при ниски температури вирусите на настинката се размножават по-бързо, а от друга - клетките на сополивия нос по-трудно оказват съпротива. Следователно самият студ не разболява, но създава благоприятни предпоставки за болестотворните вируси.

Най-много топлина губим през главата

Който не носи шапка, сам си е виновен. Защото през главата човешкото тяло губи най-много топлина. Така ли е наистина? Нищо подобно! Въпреки че през 70-те години на ХХ век тази мнима мъдрост е включена дори в наръчника по оцеляване на американската армия. Тогава провели полеви експеримент с войници, облечени в полярни костюми. След като ги опаковали добре, оставили свободна само главата им, за да установят, че през нея се губи най-много топлина. И нищо чудно – нали била единствена непокрита част на тялото, през която топлината можела да излиза!

Вярно е, че колкото по-далече от торса се намира някоя част на тялото, толкова по-бързо измръзва. А най-далече са ръцете (от китката надолу) и стъпалата! Ушите и носът също са застрашени от студа. Но тезата, че през главата се губи най-много топлина, е несъстоятелна.

Цветелина Велчева

Очаквайте още развенчани митове за студа по-късно днес.