Истината е, че повечето хранителни добавки, които виждате на рафтовете в супермаркетите, са излишни, а някои и дори вредни. Но има едно голямо изключение, когато става дума за млади жени, които имат намерение един ден да забременеят. И това е фолиевата киселина, която е една от много редките добавки, които са научно доказано полезни и необходими.

Според доклад на американски учени, обединени в панел от независими и доброволни експерти, всяка жена, която е способна да забременее, трябва да взима фолиева киселина като добавка ежедневно, дори и да не планира да забременее в близкото бъдеще.

Докладът на експерите подчертава факта, че повечето жени не получават своята дневна доза от фолат – тип витамин Б, от техните диети, което допълнително налага включването на фолиева киселина.

Какво представлява самата фолиева киселина?

Фолиевата киселина, наричана още витамин B9, е един от най-важните за здравето и е витамин водноразтворим с брутна формула C19H19N7O6 и молекулна маса 441.1396 g/mol. Представлява жълтооранжев кристален прах.

Действие върху организма

Тя помага на клетките да се размножават. Необходима е за образуването на плацентата и за изграждането на костния мозък на ембриона. Най-добрият ѝ източник са суровите зелени зеленчуци – маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в хляба, черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия.

Достатъчната консумация на фолиева киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб, мозъка, образуването на ДНК и доброто развитие на клетките. Витаминът оказва и положително въздействие върху организма на бъдещата майка – тонизира и намалява нивото на стресовите хормони. Особено полезен е за жени, склонни към анемия.

Големият брой нейни производни съединения със сходна биологична активност, наречени фолати, са включени в редица ензими, участващи в синтеза на голям брой аминокиселини и на нуклеотидите и оттук те играят ключова роля в синтеза на ДНК и РНК, които определят клетъчното делене. Фолатите се срещат в различни храни, но най-богат на тях е черният дроб. Има ги в тъмно зелените листни зеленчуци като спанак, лапад, маруля и други, житните кълнове, дрождите, яйчния жълтък, пълнозърнестия хляб, цвеклото.

Тъй като организмът не произвежда витамина, той трябва да се набавя най-вече чрез храна или под формата на таблетки. Фолиевата киселина е и единственото хранително вещество, при което потребностите на бременната са увеличени двойно. Необходимото количество при бременните жени е 400 мкг (0,4 милиграма) дневно.