Кой не обича шоколад? Любимото лакомство на хората по цял свят е хем вкусно, хем полезно. То дори е дар за здравето и подобрява нашите лични взаимоотношения.

Разбира се, стига да го консумираме с мярка.

Удължава живота

Ключът към човешкото здраве и дълголетие се крие в магическите съединения флавоноиди. Те не само понижават нивата на „лошия” холестерол в тялото и регулират кръвното налягане, но и спомагат за здравословното делене на клетките – залог за продължителна младост и много рождени дни. Освен това лакомството е отличен антиоксидант, който се бори със „състаряващите” свободни радикали.

Бори диабета

Въпреки че е сладък, съставките на шоколада му помагат да регулира кръвната захар и да подобрява усвояването на глюкозата от тялото, когато се приема в разумни количества. Това му качество го прави един от най-силните кулинарни борци срещу настъпването на захарния диабет. Особено полезен е тъмният шоколад.

Заздравява любовта

Вкусното изкушение е ненадминат афродизиак – при това както за мъжете, така и за жените. Учените обясняват това с високото съдържание на химикалите триптофан, свързан с процеса на възбуда, и фенилетиламин, който се произвежда от човешкото тяло при влюбване.