Изследване на американски учени доказва, че прескачането на сутрешното похапване увеличава повече от два пъти риска от атеросклероза - т.е ограничаване на притока на кръв и кислород към важни органи от човешкото тяло, водещ до мозъчен удар, инфаркт и други.

Експериментът е бил проведен с участието на 4052 здрави мъже и жени в САЩ, които в началото на изследването не са страдали от сърдечно-съдови или хронични бъбречни заболявания. Те са били разпределени от екипа на Валентин Фустър (лекар, професор, главен редактор на Журнала на американския колеж по кардиология и директор на "Моунт Синай Харт") в три отделни групи.

В първата са били включени онези доброволци, които са приемали сутрин под 5% от необходимия си енергиен прием за деня (т.е са пропускали редовно закуска или са пийвали набързо само чаша кафе или сок). Във втората група пък участниците са удовлетворявали на закуска 20% от калорийните си нужди (нормална закуска), а в третата - между 5-20% от необходимия си прием на храна чрез нискокалорична закуска, предаде БГНЕС.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.