Живеем в свят, в който всекидневно сме атакувани от най-различни дразнители. Животът сякаш препуска покрай нас с шеметна скорост. Как в тази жестока действителност да намерим време да си поемем дъх? Тялото ни реагира на този стил на живот и последиците може да се изразят във физически или психични заболявания. Предразположението към състояния като бърнаут (мозъчно прегряване), депресия и стрес драстично нарасна в последните години. Много е важно да намерим някакъв отдушник за себе си и да се опитаме да избягаме от всекидневното напрежение. За целта съществуват различни възможности, сред които упражненията по осъзнатост.

Какво представляват упражненията по осъзнатост (майндфулнес)?

Упражненията по осъзнатост датират от времето на будизма. При тези упражнения става дума за фокусирано внимание и осъзнаване на всичко, което възниква в настоящия момент: мисли, образи, звуци, усещания, емоции, преживявания и т.н. За разлика от медитацията тук не се прави опит за постигане на пълно спокойствие и се допускат негативни чувства и мисли. Целта обаче е те постепенно да се преобразуват в положителни принципи и идеи. Във всяка ситуация, дори и най-безизходната, може да се открие нещо добро. Тъй като с упражненията по осъзнатост човек се намира тук и сега, вниманието му трябва да бъде освободено от осъждане, оценки, анализи и мнения, тоест от мислещия ум, от миналото и от бъдещето. Необходимо е то да бъде отворено, приемащо, неангажирано и изследващо настоящето без предразсъдъци и без усилие.

Как се отразяват упражненията върху тялото ни?

Много експерти са на мнение, че упражненията по осъзнатост извършват истински чудеса с тялото ни. Те противодействат особено успешно на психични заболявания, като например депресии. Хора, които страдат от гранично личностно разстройство, също се повлияват благоприятно. С упражненията по осъзнатост човек се научава да управлява физическата и психическата си кондиция. Така не след дълго той постига подобрение на общото си душевно състояние, което на свой ред води до повишаване качеството на живота.

Упражнения за всекидневието

Седнете по турски на пода и контролирайте съзнателно дишането си. Трябва да почувствате осъзнато всички части на тялото си (крака, ръце, корем, глава, тил, сърце…) и да изпитате съответните емоции. Ако ви се налага да чакате по-дълго пред някой кабинет или гише, може да използвате времето, за да тренирате собственото си търпение. В стресови ситуации просто изключете за кратко и размишлявайте върху чувствата си в момента. При това е напълно в реда на нещата да изпитвате и негативни емоции. Тези прости хитрости ще улеснят всекидневието ви, а в дългосрочен план дори ще заздравят социалните ви компетенции, ще успокоят нервната ви система и ще калят характера ви. Здрав дух – здраво тяло.

Адаптация: Цветелина Велчева