Децата имат изумителни мозъци. Те могат да научат два езика в ранна възраст точно толкова лесно, колкото и един. Децата и тийнейджърите могат да научат много умения по-бързо от възрастните. Младият мозък е много “пластичен”, защото децата трябва да усвояват информацията много бързо, за да се научат как да функционират в света.

С възрастта ние губим тази пластичност на мозъка си и нещата стават все по-трудни за научаване. Но учените изследват начини, по които може да успеем да възвърнем тази пластичност.

При един експеримент, например, учени са открили, че приемането на антидепресанта валпроат от малка група от 24 “музикално наивни” млади мъже значително е увеличила тяхната способност да се научат да идентифицират специфични музикални тонове, като контраст с резултатите на група, на която е било давано плацебо.

Тестът на способността за идентифициране на музикални тонове се смята за много добър индикатор на пластичността на мозъка, защото тази способност е ключова за “критичния период на учене” у децата.

Източик: Science Alert