Повечето хора са научени от малки да оправят леглото си сутрин. Учените обаче са открили, че тази ежедневна дейност всъщност е изключително нездравословна.

Става дума за милионите невидими акари, които живеят в леглата ни. Странните, приличащи на извънземни същества се хранят с мъртвата кожа, която пада от телата ни или се е задържала в леглото, пише farmar.bg. Това означава, че матраците, одеялата, чаршафите и възглавниците са перфектното за тях място. Когато спим малко повече часове, леглото поема влагата от продължителния контакт с тялото, което позволява на акарите да оцеляват и да се възпроизвеждат.

Учените ни дават лесен и ефективен съвет, чрез който да намалим броя на акарите в леглото — просто не го оправяйте.

„Знаем, че акарите могат да живеят като приемат вода от атмосферата, използвайки малки жлези на повърхността на тялото си. Понякога нещо толкова просто като това да не оправим леглото си сутрин, може да премахне влагата от чаршафите и матрака, което ще доведе до дехидратиране на акарите и в крайна сметка до тяхната смърт", разказва пред Би Би Си Доктор Стивън Претлав.

Много често именно тези акари предизвикват алергии или астма, от които много хора страдат. Освен това, кой иска да споделя удобното си легло с милиони малки същества?Следващия път, когато станете просто оставете леглото си така. Освен това, ще си спестите и някоя минута. Няма какво да загубите, освен нежеланите гости в леглото.

Източник: Мениджър Нюз