Тялото на един здрав човек е пълно с микроскопичен живот – както във, така и по него. Редица изследвания показват ползите от тези микробиоми, съществуващи в нашите черва, гениталии и въобще – навсякъде. Същите тези невидим общества живеят и по кожата и дори лицата ни – включително малки паякообразни (Arachnida) от рода Demodex като например D. folliculorum и D. Brevis. Те могат да бъдат открити съответно по космените фоликули и в мастните жлези. Фактът, че микроскопични паячета живеят във вашата кожа, може и да ви се струва страховит, особено за хората с арахнофобия. Те обаче рядко представляват какъвто и да било проблем.

Научен труд, публикуван в PLOS ONE през 2014-та, показва, че 100 процента от възрастните хора, участващи в проучване по темата, са имали следи от ДНК от най-малко един вид Demodex. Акарите Demodex са микроскопични – с дължина около 0,3 – 0,4 мм. Благодарение на малкия си размер те успяват особено лесно да се настанят в порите ви – горе-долу по един D. folliculorum на фоликул и няколко D. Brevis в мастните жлези. Тялото на средностатистическия възрастен има приблизително 5 млн. фоликула и всички те представляват потенциална обитаема зона за въпросните акари.

Като цяло те са безвредни. Нарушената имунна система обаче може да доведе до прекалено големи популации от акари, а това от своя страна да предизвика възпаления и сърбежи. Освен това съществуват връзки между блефарит (хронично възпаление на клепчаите), розацея и определени видове акне. По-голямата част от хората обаче няма дори да забележат присъствоето на своите акари. Редовните и добри хигиенни практики често държат популацията от тези микроорганизми под контрол.

Анализирането на тези акари на генетично ниво може да ни разкрие повече информация и за техните разновидности и дори да ни позволи да научим кога за първи път са решили да се прикрепят към хората. Извършвайки едни и същи проучвания в различни региони на света, ние можем да установим дали видовете са повсеместни или се разпространяват в конкретни географски области. „Те ракзриват историята на вашите собствени предци, както и историята на по-древната човешка история и миграция“, казва Мишел Траутвиен, ентомолог от Калифорнийската академия на науките в Сан Франциско, която е изучавала Demodex.

Източник: IFLScience