Начинът по който се представят последиците от направените избори може да помогне на хората да се контролират по-добре, пише LiceScience.

Новият подход може да помогне в ситуации, където ползите от самоконтрола не се проявяват непосредствено, като диета, физически упражнения, въздържание от употреба на алкохол и наркотици и дори престъпна дейност и корупция.

Силата на волята може да помогне на хората да се откажат от по-малки награди, които са налични непосредствено за сметка на това да се сдобият с по-значителни след това. Според Еран Маген, психолог от Университета на Пенсилвания, по-добри резултати в това отношение могат да бъдат постигнати, ако начинът, по който се представят изборите и техните следствия бъде променен.

"Можем да помогнем на хората да правят по-разумни избори и да упражняват повече сдържаност без да хабят прекалено много от силата на волята си", обяснява Маген. "За целта е необходимо само да представяме избора по различен начин. Така например трябва да се поставя ударение не само върху ползите сега и после, но и върху загубите - как може да се чувствате зле сега, но това да доведе до хубаво чувство по-нататък".