Ново изследване, за което някои специалисти твърдят, че е най-важното до момента проведено по проблемите на сънищата, разкри на учените много за времето на сънуване, за това кои области от мозъка се активират по време на сънуване, както и за какво сънуваме.

Този пробив в разбирането на сънищата може да доведе до разработването на различни техники за въвеждане в сън и дори за манипулиране на сънищата, особено полезно при тези, които страдат от инсомния или имат кошмари.

Учените от университета Уисконсин в Медисън идентифицираха нова “гореща зона” на електрическа активност в мозъка, която се активира по време на сънуване и показаха, че голямата част от сънуването се случва извън т.н. REM сън, по време на който очите се движат бързо, дори и да не можем да си спомним сънищата си след като се събудим.

В допълнение, изследването е показало, че тези области от мозъка, които се активират когато сме будни, могат да поемат същите задачи и когато спим, например задачи като разпознаване на лица в страните на сънищата.

Източник: Science Alert