Изчакайте една година преди втората бременност, съветват учени, цитирани от BBC News.

Майките трябва да изчакат най-малко една година преди да забременеят за втори път, за да избегнат здравните рискове за себе си и за плода, посочва ново изследване. Но експертите казват, че те не трябва да чакат препоръчваните от Световната здравна организация 18 месеца. 

На жените често се препоръчва да изчакат между 18 и 24 месеца, преди да забременеят отново. Но с напредването на възрастта свързаните с бременността рискове за здравето се увеличават. Ново изследване върху 150 000 бременности в Канада между 2004 г. и 2014 г. заключи, че интервал от по-малко от година значително увеличава здравните рискове, независимо от възрастта, посочва Франс прес, цитирана от БТА.

Резултатите навеждат на мисълта, че отвъд този 12-месечен интервал рисковете са сходни. "Близките една до друга бременности са рисковани за жените на всякаква възраст - отбеляза Лора Шумърс от университета на Британска Колумбия. - Установихме обаче, че рисковете са сходни при 12- и 24-месечен интервал. Намаляването на риска е съвсем малко в периода между първите 12 и 18 месеца след бременността."

Интервалът е изчисляван въз основа на периода между раждането на първото дете и датата на зачеването на второто.

За жените над 35-годишна възраст бременностите с интервал от 3, 6 и 9 месеца значително увеличават риска от сериозни усложнения, но това не се отнася за жените на 20-34 години. Що се отнася до бебето, опасността - мъртво раждане, смърт през първата година след раждането, изключително ниско телесно тегло, нараства при жените на всякаква възраст.

Източник: Мениджър Нюз