Нов материал, разработен от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) може да се възстановява напълно самостоятелно. При това с въглероден диоксид от въздуха.

Как точно става това?

Материалът влиза в химична реакция с въглеродния диоксид. По този начин той расте, става по-здрав и дори се самопоправя. Нещо повече - тъй като материалът е в постоянно взаимодействие с въглеродния диоксид, той спомага и за неговото намаляване. На практика пречиства въздуха. Версията, която учените са създали в момента, работи досущ като растенията - материалът расте посредством въглеродния диоксид. 

Ползи

В близко бъдеще ще може да се използва като защитно покритие и за запълване на пукнатини. Все още е нужна работа, за да бъде оптимизиран до ниво да бъде използван като строителен материал.

"Представете си синтетичен материал, който може да расте като дърветата, да взима въглерод от въглеродния диоксид във въздуха и да го вгражда в себе си", коментира Майкъл Страно, един от ръководителите на проекта. Ако повърхността му бъде наранена, той просто "расте" наново и запълва повредите без нужда от допълнителна намеса.

"Нашата разработка показва, че въглеродният диоксид не е непременно нещо лошо. Той може да бъде и възможност. Навсякъде е. Използвали сме го, за да построим света. Самите хора са направени и от въглерод. Да направим материал, който може да използва изобилния въглерод около нас е огромна възможност за науката. Правим не само въглеродно-неутрално, но и въглеродно-негативни материали", казва още Страно.