Този материал е толкова черен, че не отразява почти никаква светлина. Това е крайно необичайно свойство за повечето вещества. Обикновено, когато насочите лазерен лъч към даден материал, виждате че светлината от лазера се плъзга по него, отразявайки се обратно към вас. Така очите ни виждат цветовете, които изграждат света около нас.

Но когато инижинерите от британската компания Surrey NanoSystems осветяват пускат лазер по повърхността на най-черния материал, правен някога, светлината изчезва.

Къде отива светлината? На практика, тя се поглъща от материала.

Материалът носи името Vantablack и е направен от плътно събрани въглеродни нанотръби – пръчки от въглерод много, много пъти по-тънки от човешки косъм – толкова плътно събрани, че светлината влиза вътре, но не може да излезе.

Surrey NanoSystems създава оригиналния Vantablack през 2014 г. Той абсорбира 99,96 процента от светлината, насочена към него. Но тази нова версия на Vantablack е толкова черна, че машините им не са достатъчно силни, за да измерят чернотата ѝ.

Материалът за момента се използва за изследователски цели, така че няма как да си боядисате стените с него. Но би било впечатляващо.

Вижте.