Обичате да ядете ориз и не можете да си представите поне веднъж седмично той да не присъства на трапезата ви? Имаме една лоша и една добра новина за вас.

Лошата е, че оризът съдържа арсен, но добрата е, че той може лесно да бъде сведен до минимум при правилното му варене.

След като провериха експериментално как готвенето се отразява на съдържанието на арсен в ориза, учени от университета на Шефилд установиха, че предварителното му попарване отстранява от 50 до 75 процента от канцерогенния химикал, пише Daily Mail.

Препоръката им за готвене на ориз е той да бъде поставен във вряла вода, след пет минути да бъде изцеден, след това да бъде добавена нова вода и готвенето да завърши под капак на ниска температура.

По този начин се отстраняват до 74 процента от арсена от белия ориз и около 50 процента от кафявите и био варианти. Те се славят като по-здравословни, но арсенът се концентрира в люспата на зърното.

Арсенът е класифициран като канцероген от група 1. Той се среща в редица минерали, обикновено в комбинация със сяра и метали, както и като кристал. Елементът е известен отровен металоид и има три алотропни форми: жълта, черна и сива (единствената форма с индустриално приложение).

Минимално количество от арсен е полезно за всички многоклетъчни организми. Ежедневно му поглъщане над необходимата доза обаче води до хронична арсенова интоксикация, която може да доведе до Алцхаймер, диабет или в крайна сметка смърт. Характерен е „балсамиращият“ ефект на арсеновата интоксикация, запазващ в идеално състояние трупа на починалия в продължение на години.