Оризът е сред най-популярните храни на планетата и повечето хора го обичат и го консумират поне веднъж седмично. Въпреки че кафявият ориз се смята за по-здравословен заради по-богатото си съдържание на витамини и минерали, белият е далеч по-предпочитан.

Той също е богат на различни видове минерали, но не трябва да се прекалява с него. Ето какво може да се случи с организма ви, ако консумирате всеки ден бял ориз:

1. Да хванете запек.

Редица проучвания сочат, че консумацията на фибри понижава риска от запек. Белият ориз има по-ниско съдържание на фибри, ето защо хора, които по принцип са предразположени към запек, е по-добре да се въздържат от честата му консумация.

2. Да повишите кръвната си захар.

Белият ориз има висок гликемичен индекс и според изследванията редовната му консумация повишава риска от развитие на диабет от тип 2. Въпреки това оризът е храна, която често е на нашата трапеза, затова като алтернатива можете да похапвате пълнозърнест вместо бял ориз. Фибрите, минералите и витамините, на които е богат, могат да спомогнат за контролирането на нивата на кръвната захар.

3. Да се сдобиете с повече мазнини в областта на корема.

Поради ниското ниво на фибри човек огладнява скоро след консумацията на бял ориз. Затова, ако сте любители на ориза, по-добре го заменете с черен или кафяв еквивалент, които са много по-богати на фибри и могат да ви помогнат да се освободите от мазнините в коремната област.

4. Да повишите нивата на холестерола.

Въпреки че оризът не съдържа холестерол, все пак може да доведе до повишаване нивото но триглицеридите и на холестерола. Прекалената консумация на бял ориз повишава нивата на кръвната захар, което от своя страна автоматично повишава лошия холестерол.

5. Да се повиши рискът от сърдечно-съдови заболявания.

Оризът съдържа по-голямо количество арсен, а повишената му консумация може да доведе до сърдечно-съдови проблеми и дори рак. Арсенът е токсичен за нервите и може да окаже негативно влияние върху мозъчната дейност. Хората, които следват диета, основана предимно на белия ориз, страдат от повишен риск да се сблъскат с някое от тези здравословни усложнения.