Не вярвайте на всичко, което чувате.

Видеото по-долу представлява слухова илюзия, известна още като Тона на Шепърд. Роджър Шепърд е бил когнитивен учен, известен още като „бащата на проучванията на пространствените взаимоотношения“. Този аудио трик е кръстен на него, тъй като на практика представлява серия от синуси, разделени от октава. Звучи сложно, но реално не е. Пуснете видеото по-долу и след това го изслушайте отново и отново, за да видите какво се случва.

Забелязахте ли, че когато го пускате за втори път, тоновете сякаш стават по-високи? Може и да ви звучи така, но всъщност не е. Поредицата от звуци остава същата. Променя се единствено представата ви за нея.

Какво всъщност се случва?

Една и съща нота се изсвирва в две октави. В първия случай колкото по-висок става тонът, толкова по-труден е за чуване от човешкото ухо. Накрая на практика става неразличим. Междувременно нотата от ниската октава става все по-шумна и в края на краищата се превръща в най-ясно откроимата от двете. Когато тези два звука се съчетаят в едно и се изсвирват отново и отново, се създава илюзията за продължително повишение.