Няма нормален човек с три ръце, но шведски учени успяха да създадат илюзията за това в главите на доброволци, съобщава в. "Ди Велт".

Невролози от института Каролинска в Стокхолм провели експерименти със 154 души, на които поставили трета изкуствена ръка и след това предизвикали усещане в нея чрез определени техники за допир.

Участниците виждали на маса пред себе си двете свои ръце и една трета, гумена, досущ като дясната. За да извикат усещане, че и протезата принадлежи към тялото, учените докосвали пръстите на дясната и на гумената ръка едновременно, на е дно и също място, с малка четка.

Това довело до конфликт в мозъка коя от двете ръце действително е на тялото. "За наша изненада се оказа, че мозъкът решава този конфликт, като приема и двете десни ръце за части от тялото", обяснява ръководителят на изследването Арвид Гутерстам в специализираното сп. „Plos One“.

За да проверят "истинността" на илюзията в мозъка, хора от екипа му "заплашили" двете десни ръце на участниците с нож. И в двата случая се появила една и съща реакция на стрес.

Въпросът дали човешката представа за собствения организъм е свързана с фактическите му форми е класически за психолози и невролози, пише вестникът.