Ако погледнете лимфните възли на човек с много татуировки, ще забележите нещо странно: множество микроскопични частици метал.

От доста време насам знаем, че татуирането може да доведе до поява на наночастици в тялото. Те се пренасят из организма, докато в края на краищата имунната система не ги улавя в лимфните възли (включително в мишниците, слабините и врата). Преди се смяташе, че тези замърсители са вследствие от мастилото. Сега обаче учените установиха, че това не е точно така.

Изследователи установиха, частици от никел и хром в лимфните възли на татуираните хора всъщност се появяват заради иглата на татуиращият инструмент.

"Не е важна само хигиената в тату студиото, стерилизацията на инструментите и качеството на мастилата. Сега се оказва, че и износването на иглите се отразява на тялото ни", казва един от авторите на изследването Хирам Кастийо.

Екипът, ръководен от изследователи от Федералния институт по оценка на риска в Германия, се концентрира върху изследването на лимфните възли на починали хора, които са имали татуировки. В тях са намерени частици хром, никел и желязо в размери от 50 нанометра до 2 микрометра. Подобни размери може и да ви се струват незначителни, но наночастиците са потенциално по-опасни от по-големите частици, тъй като имат много по-голямо съотношение повърхност-обем, което може да доведе до по-голямо отделяне на токсични елементи.

Любопитното е, че тези елементи не се съдържат в мастилото за татуировки. Затова те започват да ги търсят другаде и в края на краищата достигат до извода, че металите идват от иглите и, в частност, от багрилото титаниев диоксид, което се съдържа в зелените, сините и червените мастила. То предизвиква по-бързо износване на иглите.

Източник: Particle and Fibre Toxicology Journal