Всеки, който обича музиката, знае колко голяма може да е нейната лечебна сила. А сега учени показаха, че хубавата мелодия може да има същия ефект и при котките. С едно малко уточнение - според тях човешката музика често не струва. Поне от котешка гледна точка.

Учени от университетите в Мериленд и Уисконсин, Мадисън, създадоха котешки-ориентирана музика. “Ние анализирахме естествените вокализации на котките и напаснахме нашата музика към същия спектър от честоти, който е с около октава или повече по-висок от човешките гласове”, обяснява Чарлс Сноудон от екипа.

При човешката музика ударите на перкусионните инструменти, като барабани или цимбал, често мимикрират ритъма на ударите на сърцето. Следвайки тази логика, учените са възпроизвели темпото на онези неща, които котките намират за интересни – една от песните, например, е имала мъркащо темпо. “Тъй като котките използват доста плъзгащи се честоти при звуците, които издават, за да комуникират или извикат някого, котешката музика има много повече плъзгащи ноти от човешката музика.”

По време на изследването котешките песни са били пуснати на 47 домашни котки и учените са наблюдавали как домашните любимци са реагирали в сравнение с реакциите при слушане на човешка музика. Котките не са реагирали въобще на човешката музика, но при котешката са започнали да изглеждат възбудени и развълнувани и започнали да се доближават до високоговорителите.

Източник: Science Alert