Изненадващите неща, които не знаехте за вашата котка

30 септември 2018 г., 11:11
9743

Shutterstock

Въпреки че властват над интернет, котките си остават загадъчни същества. Парадоксално съчетание от надменност и жажда за ласки, пухкави и потайни, едни от най-популярните четириноги приятели продължават да радват и объркват живеещите покрай тях.

Гари Вайцман, ветеринарен лекар и ръководител на Хуманното дружество на Сан Диего и SPCA, е свикнал да отговаря на въпроси за котките. Той ги получава непрекъснато в качеството си на водещ на радиопредаване за домашните любимци и техните проблеми. Резултатът е новата му книга How to Speak Cat (Как да говорим котешки).

В чест на седмицата на големите котки, National Geographic провежда интервю с автора на книгата, което ни разкрива някой нови вълнуващи факти за котките. 

Въпреки дългогодишната си ветеринарна практика, Вайцман споделя, че е научил доста нови неща, докато е подготвял книгата си. 

Някои от тях са просто факти, като тези, записани в Рекордите на Гинес. 

Например, най-старата жива котка в света [през 2015 г.] е на 27 години и живее тук, в Пойнт Лома, Калифорния.

Научих също и защо учените смятат, че котките реагират по-добре спрямо жените – защото жените имат по-високи гласове от мъжете. Тези факти са представени с удебелен шрифт през една страница в книгата и почти всички те ме изненадаха.

Освен да бъдат звезди в YouTube, котките имат редица невероятни способности.

Те виждат в тъмното шест пъти по-добре от хората. Това не е нещо, което се учи във ветеринарната школа и не го научаваш дори да работиш с животни от десетилетия. Но шест пъти по-добре от човека – това е нещо впечатляващо.

Външният вид на котките има връзка с поведението им.

Например „костенурковите“ котки (цветът на козината им е смес между червеникаво и черно) обикновено са независими, харесват само един човек и  могат да са много настоятелни за нещата, които искат. 

При тях, котките калико и абисинските има ясно документирани връзки между окраската и характера. По-анекдотичен е примерът с оранжевото таби, което има славата на най-общителната котка, казва Вайцман. 

Някои неща в странното поведение на котките не спират да изумяват собствениците. 

Един от най-често задаваните въпроси към Вайцман:

Защо котката ми на моменти развива бясна скорост и се стрелка като пощуряла ракета из хола?

Макар че не е изяснено напълно, обяснението на ветеринаря е, че котките, които живеят на закрито, имат много насъбрана енергия, която не могат да изразходват, за разлика от дивите котки, които непрекъснато се занимават с ловуване, преследване и причакване. „Това е освобождаване на енергия“.

Единственият по-често задаван въпрос към Вайцман е „Защо котката не използва сандъчето с пясък правилно?“ 

Източник: National Geographic 

Коментари