Въпреки че властват над интернет, котките си остават загадъчни същества. Парадоксално съчетание от надменност и жажда за ласки, пухкави и потайни, едни от най-популярните четириноги приятели продължават да радват и объркват живеещите покрай тях.

Гари Вайцман, ветеринарен лекар и ръководител на Хуманното дружество на Сан Диего и SPCA, е свикнал да отговаря на въпроси за котките. Той ги получава непрекъснато в качеството си на водещ на радиопредаване за домашните любимци и техните проблеми. Резултатът е новата му книга How to Speak Cat (Как да говорим котешки).

В чест на седмицата на големите котки, National Geographic провежда интервю с автора на книгата, което ни разкрива някой нови вълнуващи факти за котките. 

Въпреки дългогодишната си ветеринарна практика, Вайцман споделя, че е научил доста нови неща, докато е подготвял книгата си. 

Някои от тях са просто факти, като тези, записани в Рекордите на Гинес. 

Например, най-старата жива котка в света [през 2015 г.] е на 27 години и живее тук, в Пойнт Лома, Калифорния.

Научих също и защо учените смятат, че котките реагират по-добре спрямо жените – защото жените имат по-високи гласове от мъжете. Тези факти са представени с удебелен шрифт през една страница в книгата и почти всички те ме изненадаха.

Освен да бъдат звезди в YouTube, котките имат редица невероятни способности.

Те виждат в тъмното шест пъти по-добре от хората. Това не е нещо, което се учи във ветеринарната школа и не го научаваш дори да работиш с животни от десетилетия. Но шест пъти по-добре от човека – това е нещо впечатляващо.