Ново изследване, публикувано в The Lancet Oncology, изчислява, че общо 741 300 от новите случаи на рак (4,1%) през 2020-та са свързани с консумацията на алкохол.

Установено е, че редовното пиене допринася за развиването на определени видове рак, като връзката между консумацията на алкохол и рак на черния дроб, гърдата, дебелото черво и устата, е най-ясно установена. До голяма степен това се дължи на ацеталдехида – канцерогенен метаболит на етанола, който може да увреди ДНК-то и друго клетъчни компоненти. Пиенето разстройва и регулацията на хормони като естроген и андроген, докато етанола пък има потенциала да изпълнява ролята на разтворител за други канцерогенни химикали като например онези, които срещаме в цигарите.

За да изчислят въздействието на алкохола върху раковото развитие, авторите прибягват до помощта на данни от 2010-та, свързани с производството, продажби и консумация на алкохол във всяка една страна в света. Според изследователите би следвало да очакваме „10-годишно забавяне между консумацията на алкохол и диагнозата на рак“, което означава, че раковите диагнози през 2020-та най-вероятно са свързани със статистиките за консумация отпреди едно десетилетие.

Благодарение на тези данни учените определят алкохолния прием на човек във всяка една държава. Впоследствие те сравняват резултата със случаите на рак през 2020-та в глобален план. По този начин те достигат до заключението, че прекомерната консумация на алкохол – т.е. над 6 питиета на ден – е свързано с 346 400 ракови диагнози през 2020-та. Тази цифра представлява 47% от всички случаи на рак, свързани с алкохол през миналата година.

След като разбиват допълнително тези данни, изследователите установяват, че алкохолът е виновен за 189 700 случая на рак на хранопровода през 2020-та, както и на 154 700 случая на черния дроб и 98 300 – на гърдата. Монголия е държавата с най-голям дял на диагнози, свързани с алкохола – там са регистрирани 10% от всички нови случаи през 2020-та. Същевременно в Кувейт, където консумацията на алкохол принципно е рядкост, не са отчетени каквито и да било случаи на рак, свързани с алкохола.

Същевременно умереното пиене на алкохол е виновно за 103 100 от случаите през 2020-та, а пиенето на до 10 г на ден – за 41 300.

Авторите на изследването изчисляват, че около 3% от новите случаи на рак в САЩ през изминалата година са вследствие от консумацията на алкохол, докато във Великобритания тази цифра е почти 4%.

Учените допълват, че трябва да гледаме на тези стойности като „консервативни“. Реалните цифри вероятно са доста по-високи. Също така при изготвянето на данните изследователите не са взели предвид пушенето. Ето защо те смятат, че някои от тези случаи вероятно се дължат на тютюна, а не на алкохола.

Източник: IFLScience