Ноември 1911 г. Остават броени седмици, преди Склодовска-Кюри да получи нобеловата награда за химия. Тя грабва първия си Нобел за физика през 1903 г. Това означава, че сега тя ще се превърне в първия човек въобще, който ще бъде удостоен с цели две нобелови награди. До ден днешен тя е и единственият човек, който получава престижния приз в две различни научни сфери. На теория единственото нещо, от което хората би трябвало да се интересуват, са научните ѝ постижения. Изглежда, обаче, че мнозина проявяват нездрав интерес основно към личния ѝ живот.

Пиер Кюри умира през 1906 г. и Мария овдовява. Няколко години по-късно тя има романтична връзка с физика Пол Ланжвен, докторант на Пиер. Въпреки че Ланжвен и съпругата му са разделени по това време, те технически все още имат брак. Връзката между Мария и Пол предизвиква изключително много проблеми в дома на Ланжвен, но това е нищо в сравнение с предстоящата обществена реакция.

През есента на 1911 г. Кюри, Ланжвен и около 20 други учени са поканени на елитна конференция в Брюксел. По това време любовните писма между Кюри и Ланжвен вече са изпратени до пресата от съпругата на Ланжвен, като Мария е описана като зла разрушителка на домове.

Когато Кюри се връща във Франция след конференцията, тя заварва цяла тълпа около дома си. Заедно с ужасените си дъщери, които по това време са едва на 7 и 14 г., тя решава временно да се премести в дома на свой приятел, докато скандалът не отшуми.

Алберт Айнщайн, който се запознава съвсем наскоро с Кюри по време на посещението ѝ в Брюксел, е отвратен от реакцията на пресата. Ето защо той решава да напише писмо до новата си приятелка:

Многоуважаема госпожо Кюри,

Не ми се смейте, че Ви пиша, без да мога да Ви кажа нещо изключително. Просто ме гневи начинът, по който обществеността в момента се осмелява да се държи с Вас и смятам за необходимо да дам воля на чувствата си. Убеден съм, че и Вие самата презирате тази сган, която си позволява проява на такова неуважение към Вас в стремежа си да задоволи жаждата си за сензация.

Длъжен съм да ви кажа колко се възхищавам на Вашия интелект, Вашата амбиция и честност и че се считам за късметлия заради възможността да се запознаем лично в Брюксел. Всеки, който не се причислява към тези влечуги, със сигурност е щастлив, че сред нас има такива личности като Вас, както и Ланжвен, истински хора, с които човек се чувства привилегирован да контактува. Ако сганта продължава да се занимава с Вас, просто не ѝ обръщайте внимание, това е работа на влечугите, за които тя създава съдържание.

Отправям най-искрени сърдечни пожелания към Вас, Ланжвен и Перен!

С уважение,

А. Айнщайн

П.С. Определих статистическия закон на движението на двутомната молекула в радиационното поле на Планк посредством комично остроумие – естествено, с уговорката, че движението на структурата следва законите на стандартната механика. Надеждата ми обаче, че този закон важи и в реалността, е много крехка.

Алберт Айнщайн, 23 ноември 1911 г.

Превод: Хейтърите ще продължават да хейтят. Не чети коментарите.

Допълнителна бележка: Перин е Жан Перен, семеен приятел на Кюри и Ланжвен, който впоследствие защитава Мария.

Това писмо до Кюри е открито от астробиолога Дейвид Гринспун, докато разглежда хилядите документи на Айнщайн, достъпни онлайн в Princeton University Press.

Източник: IFLScience