Американско проучване установи, че сърдечно-съдовите заболявания датират още от древността. Те са достигнали до това заключение, след като са изследвали 5 мумии на мъже и жени на близо 4000 години.

Обектите на проучването са починали на възраст между 18 и 60 години. Мумиите са датирани от 2000 г. пр. н.е. до 1000 сл.н.е. 

С помощта на инфрачервена спектроскопия изследователите установят специфични лезии в артериите на мумиите и да сканират малки участъци от артерии, "които били дълги само няколко сантиметра - каза Маджид, цитиран от БГНЕС. - Гледам модела на сърдечните заболявания сред населението повече от 20 години. С течение на времето въпросът, който ми дойде на ум, беше: болест на днешния ден ли е или е някакъв процес, присъщ на хората, независимо от съвременния живот?", допълва Маджид.

Виж още: Смъртните врагове на сърцето

Откритията на изследователския екип показват, че моделите, които са открили в мумиите под микроскоп, са много сходни с тези в съвременната епоха. Натрупванията на холестерол по стените на артериите са "механизмът за заздравяване на рани в организма, който се е объркал", пояснява ученият и обяснява, че "множество травми", като инфекции или излагане на дим, увреждат вътрешната лигавица на артериите.