Cogito, ergo sum – мисля, следователно съществувам. Векове наред тази прословута философска мисъл на Рене Декарт ни припомня, че ние сме съзнателни същества. Но къде точно в тялото ни се намира това наше съзнание?

Отговорът на този въпрос е изключително труден както от историческа, така и от философска и научна гледна точка. Някои хора вярват, че притежаваме безсмъртна душа и че именно там се намира нашето съзнание – това е концепция, известна като дуализма на тялото и духа. Що се отнася до науката, като цяло изследователите са съгласни, че съзнанието се намира в мозъка и че представлява мрежа от милиарди връзки. Мозъците обаче са наистина сложни, а ние продължаваме да научаваме нови неща за тях всеки ден. Ето защо е меко казано невъзможно просто да кажем къде точно възниква съзнанието в този сценарий.

Нова хипотеза за нашето съзнание се опитва да обедини тези две концепции. В известен смисъл това е дуализъм, но не този, който е известен на всички ни. Забравете за душата и насочете взора си към електромагнетизма. Не, това не е реклама на Църквата на Никола Тесла, а концепция, известна като съзнателна електромагнетична информация (СЕМИ).

Автор на новата теория е проф. Джонджо Макфадън от университета на Съри. Според него съзнанието не се намира в самия мозък, а в електромагнитната енергия, генерирана от електрическите импулси между невроните (мозъчните клетки).

„Как мозъчната материя добива осъзнатост и успява да мисли – това е загадка, върху която философи, теолози, мистици и най-обикновени хора са размишлявали в продължение на хилядолетия – казва Макфадън. – Вярвам, че тази мистерия вече е разрешена и че съзнанието е опитът на нервите, включени в самогенерираното от мозъка електромагнитно поле, да управляват това, което наричаме „свободна воля“ и наши доброволни действия“.

Доколкото ни е известно, електромагнетизмът, който измерваме в мозъците ни, е резултат от невралните функции, той не ги създава. Ако комбинираното електромагнитно поле, генерирано от мозъка, оказва ефект върху самия мозък, то техники, като електроенцефалографията и магнитоенцефалографията би трябвало да се използват, за да проверят дали твърденията на проф. Макфадън са правилни. В края на краищата, невероятните твърдения изискват и невероятни доказателства.

Изследването е публикувано в Neuroscience of Consciousness.