Сълзите са полезни за здравето на организма, откриха учени от Минесота, които изследвали въздействието на плача върху човешкото тяло.

Според експертите редовният плач облекчава стреса и намалява риска от сърдечен удар. Сълзите са отдушник за емоциите, като карат 88,8% от хората да се чувстват по-добре. Когато ви се доплаче, започвате

да дишате по-дълбоко, което намалява нивата на кортизол и нормализира кръвното налягане. Освен това в сълзите, причинени от стрес учените открили вещества, което се натрупва с течение на времето и може да доведе до сърдечен удар. По този начин плаченето защитава от запушване на кръвоносните съдове.

Учените обясняват още, че в състава на сълзите има 98,2% вода, 0,8% минерални соли, главно натриев хлорид и около 0,1% белтъчини. Експертите препоръчват при възможност да се плаче поне по веднъж в седмицата.

Друго проучване пък установи, че сълзите са и афродизиак

 

Насълзените мъжки очи карат женските крака да се разтреперват от желание. Е, поне при гризачите. Според ново проучване влагата от очите на мъжките мишки съдържа сексуалния феромон ESP1, който кара женските да са по-склонни към съвкупление.

Същият тип феромони има аналогичен ефект и при другите бозайници, но с помощта на малките зъбльовци учените от Токийския университет за първи път доказаха как точно става привличането на молекулярно ниво и какво се случва в мозъка на запленените от любовта животинки.

Мъжките мишки плачат, за да предпазят очите си от изсъхване. Когато животинките се грижат за тоалета си, сълзите, заедно с феромона, се наслояват по тялото им и около леговището им.

Когато женската мишка приближи мишока или дупката му, тя веднага надушва феромона с помощта на "вграден" в носа й орган, наречен вомероназал, където феромонът се свързва със специален рецептор. Тогава организмът на мишката го препраща светкавично към свързаните със секса региони на мозъка й и животното пада в плен на желанието. Според учените, в такъв момент мишката е три пъти по-склонна да заеме секси позиция и да позволи на мъжкия да спи с нея.

Ръководителят на проучването Кацухиге Тоухара обаче полива със студена вода всички мъже, които, след прочитането на тези редове, са се запътили към дъската за рязане на лук. Хората не притежават гена, който кодира ESP1 и рецептора му, така че господата нямат шанс да спечелят много горещи нощи с просълзени очи.

"В човешкото общество химическата комуникация вече не се използва заради доброто зрение, което нашият вид е развил", обяснява Тоухара. "Ние преценяваме годните за партньори хора с помощта на зрението си, а за прелъстяване най-често използваме говор."

Екипът обаче възнамерява да използва откритието си, за да подобри любовния живот на лабораторните мишки.