Знаете ли как изглеждат вашите сълзи под микроскоп? Холандският творец Морис Микърс ще ви покаже. Оказва се, че нашите сълзи могат да бъдат уникални – досущ като снежинките. Освен това изглеждат по сходен начин под микроскоп, пише Science Alert.

Микърс е в бил лабораторен техник, преди да се запише в училище по изкуствата. Той все още не е открил две сълзи, които да си приличат. Освен това проучва и как температурата, влажността и дори причината за плача влияят на структурата им. 
„Тъмнополевият микроскоп осветява сълзата на тъмен фон. По този начин можете да видите красивите й форми – казва Микърс във видеото на Quartz по-долу. – Мисля, че сълзите въобще не са проучвани достатъчно.“

Съществуват три основни сълзи. Първите се появяват вследствие на някакъв външен дразнител (например прашинка в окото). Емоционалните са свързани с тъга или щастие. Съществуват и трети вид, които овлажняват самото око.

Микърс иска да види как една сълза, предизвикана от тъжен филм, се различава на външен вид от онази, която е вследствие на убоден палец. Това, което знаем до момента е, че емоционалните сълзи имат три допълнителни съставки: стрес хормоните пролактин и адренокортикотропик, както и вид обезболяващо. 

„Разбира се, когато става дума за емоционални сълзи, при всеки човек причините за тях се различават. Една и съща реч може да разплаче един човек и да отегчи друг. Характерът ни също може да играе роля в начина, по който сълзите изглеждат под микроскоп.

Първо, Микърс събира сълзите в микро пипетки. Впоследствие ги поставя в колбички и чак след това започва да ги проучва под микроскоп. Нужни са 5 до 30 минути, за да кристализират.

На този етап съществуват съвсем малко проучвания, свързани с кристализацията на нашите сълзи. Микърс обаче е твърдо решен да научи повече по въпроса и междувременно – да създаде наистина уникални произведения на изкуството.