Мислите си, че кървавите сълзи не съществуват? Грешите. Този феномен се случва и отвъд света на фикцията, както показва доклад от месец март тази година, публикуван в BMJ Case Reports. Той документира историята на жена, която плаче с кървави сълзи всеки път по време на менструация.

Образуването на сълзи, съдържащи кръв – т.нар. хемолакрия – е доста шокиращ, но често напълно безобиден симптом. Той може да е вследствие на нараняване на очите, блокирани слъзни канали или кървене в носа или синусите. Хемолакрията може да бъде симптом и на различни здравословни проблеми, включително меланома в конюнктивита, тумор в слъзния апарат (който отговаря за образуването на сълзите), бактериален конюнктивит, високо кръвно налягане и заболявания на кръвта като хемофилията. Подобно на ендометриозата обаче, това необичайно кървене обаче може да бъде се получи и от хормонални промени и менструация.

В конкретния скорошен случай 25-годишна жена отива в спешното на болница в Чандигар, Индия с кървави сълзи на лице. Това е вторият път, в който проявява този симптом, като първоначалната му поява е била преди месец. И в двата случая – кървавите сълзи се появяват, докато е в менструация.

Източник: BMJ Case Reports 2021.

Лекарите извършват множество тестове, за да установят причината. Резултатите от всички са нормални. По очите не са открити наранявания, никой от семейството не страда от това състояние, а кръвоносните съдове в конюктивата не са подути или пълни с кръв. Гинеколог и специалист уши, нос, гърло също я преглеждат и не откриват нищо. Жената е хемодинамично стабилна с нормално очно налягане. Не е открито кървене от която и да е друга област в тялото, а тестовете за крехкост са отрицателни, а нивата на факторите, свързани с кръвосъсирването, са нормални. Конюнктивалната проба също е нормална – не са открити анормални клетки.

След като изключват всички други потенциални обяснения за кървавите сълзи, лекарите я диагностицират с косвена менструация, определена като „циклично кървене в извънматочни органи по време на менструация“.

Макар и редки, в медицинската литература са документирани подобни случаи. През ноември 1913 г. лекар в Розуел, Ню Мексико, съобщава за жена с язва и по двата крака – тя кърви изключително много и нараства по време на менструацията. Според доклада обаче „тя забременява, има съвсем леки проблеми по време на бременността, ражда здраво дете и впоследствие води напълно нормален живот.“

През април 2014 г. друг медицински доклад описва сходен случай – американка с очи, кървящи по време на менструационния ѝ цикъл. Лечение с противозачатъчни за орална употреба довежда до „значително „клинично подобрение“.

„Смята се, че косвената менструация е вследствие на реакция на съдовата система към хормоните в присъствието или отсъствието на ендометриална тъкан на извънматочни места, въпреки че точната й патофизиология не е много ясна“, пишат авторите на неотдавнашния доклад за случая. "Естрогенът и прогестеронът могат да увеличат пропускливостта на капилярите, което води до хиперемия, задръстване и вторично кървене от извънматочна тъкан."

За щастие на пациентката от Индия, хормоналното лечение с противозачатъчни е било успешно. Лекарите ѝ предписват комбинирани орални контрацептиви (естроген и прогестерон) и за нейно облекчение (в рамките на 3 месеца) кървенето спира.

Източник: IFLScience