Докато пламъкът на съзнанието малко по малко гасне в последните часове на човешкия живот, мозъкът продължава да обработва звуците по същия начин, по който и един млад човек в разцвета на силите си. Това сочи ново изследване, публикувано в Scientific Reports. Откритието показва, че утешаващите думи, които хората изричат на любимите си на предсмъртния им одър, най-вероятно достигат до тях.

Авторите на проучването са използвали електроенцефалограф (ЕЕГ), за да наблюдават активността на мозъка на пациенти в безсъзнание по време на последните им мигове на този свят. Впоследствие те са сравнили получените данни с ЕЕГ резултатите, получени от пациенти в съзнание, както и от контролна група, състояща се от напълно здрави хора.

Учените изсвирват еднаква поредица от тонове на всяка една от групите. От време на време обаче вмъкват нота, която не пасва на общата тоналност. Изследователите са търсили конкретни мозъчни сигнали, известни като MMN, P3a и P3b – те се появяват в случаите, когато мозъкът забележи анормални звуци.

От получените резултати става ясно, че мозъкът на пациентите, намиращи се в безсъзнание, откликва на тоналните промени. Нещо повече - слуховата им система работи по същия начин, по който и на останалите хора.

Въпреки това не е ясно дали човек в подобно състояние може да регистрира думите и тяхното значение. „Мозъците откликваха на слухови стимули, но няма как да знаем дали помнят и разпознават гласове, дали разбират езика“, коментира авторът на проучването Елизабет Блъндън.

Въпреки това съавторът Ромайн Галахър допълва: „това изследване подкрепя с факти нещо, което лекари и медицински сестри многократно са забелязвали - че гласовете на любимите спомагат за утешаването на хората в последните им часове“.

Има смисъл да изразим любовта си към любимия ни човек в последните мигове от живота му.

Източник: IFLScience