Специалисти от руския Национален медицински изследователски център "Мешалкин" разработиха сърдечна клапа, която натрупва минимално количество калций и е предназначена за детска кардиохирургия, предаде ТАСС. Клапата ще функционира по-дълго като така, при деца с вроден порок на сърцето ще са нужни по-малко хирургични намеси.

"В центъра "Мешалкин" са създадени сърдечни клапи за детска кардиохирургия, които в по-малка степен са уязвими към калцификация - една от основните причини за дисфункция на клапите, и следователно ще бъдат използвани по-дълго от аналозите им - поясниха от пресслужбата му. - Това ще позволи децата да избегнат по-големия брой хирургични операции".

Детският кардиохирург Наталия Ничай от центъра "Мешалкин" поясни, че калцият се натрупва в детските сърдечни клапи за сметка на активния метаболизъм. Поради тази причина сърдечната клапна протеза престава да функционира нормално и излиза от строя, предаде БТА.

"Избрахме оптималния материал - волска яремна вена, която съдържа клапа, сходна с тази на белодробната артерия - каза Ничай. - Става въпрос за безшевна протеза. Следователно няма допълнителни източници за натрупване на калций. Най-важното обаче е, че създадената от екипа ни уникална обработка на клапата позволява да се намали най-малко 3 пъти степента на калцификация на биоматериала."

Източник: Мениджър Нюз