Според сексолози жените могат да могат да изпитат 8 различни вида оргазъм. Някои от тях обаче не успяват да се насладят дори на един. Според статистиката на всяка втора ѝ се налага да имитира кулминация на половия акт, само и само да не разочарова партньора си. Тя така и не стига до върховното усещане.

Проблемът е, че женският оргазъм има много по-комплексен механизъм на задействане в сравнение с мъжкия.Това обяснява пред Mirror английската сексоложка Ан Самърс, която твърди, че при жената има не един, не два, а осем типа оргазъм.

"За да достигне до сексуално удовлетворение, жената трябва да направи различни експерименти. Само така ще успее да направи сексуалния си живот пълноценен", казва Самърс.

Ето и описаните от нея 8 разновидности на женските оргазми:

На първо място е традиционният клиторен оргазъм.

Вторият е този на добре известната точка G – тайнствено „бутонче на удоволствието“ в предната стена на влагалището, което представлява сборище на нервни окончания. При дразнене те предизвикват сексуална възбуда и оргазъм.

Съществува още и така нареченият „смесен“ оргазъм, който се освобождава при стимулация на различни ерогенни зони: гърди или анално отверстие. Стимулирането на тазовия нерв често отприщва мощен оргазъм при жените. То пък е свързано с аналния оргазъм.

Ан Самърс говори още за оргазъм, свързан с точката А – съвкупност от клетки във входа на влагалището, която се намира над точката G . За да се достигне до този оргазъм обаче, трябва мъжкият член да е по-едър или да се използват секс играчки.

Съществува също така оргазъм, свързан със стимулация на зърната на гърдите. Дразненето им дава сигнали в мозъка подобни на стимулацията на влагалището, клитора и шийката на матката.

Седмият вид оргазъм е свързан с мускулите на влагалището и допира на дрехите. Получава се често при физически натоварвания с упражненията пилатес. Този оргазъм възниква заради триенето при изпълнение на повтарящи се упражнения и допира със стегнатия клин.

На осмо място, но не на последно, се подрежда „фантазменият“ оргазъм – с други думи възможността на жената да достигне възбуда и сексуално облекчение само с помощта на мислите и фантазиите си, без какъвто и да е физически допир.

Източник: Новите родители