Сциентологията (на английски: scientology) е система от религиозни вярвания и философски идеи, основана в САЩ от писателя Лафайет Роналд Хъбард през 1952 г. Тя изповядва смесица от наука и духовност, като вярва в безсмъртието на духа и подобряването му на Земята. Идеята за рай и ад не съществува. Най-висшата цел е цялостното пречистване на духа. Това е възможно чрез продължителен терапевтичен процес - т.нар. Clearing. Онзи, който постигне най-високата степен на пречистване и освобождаване, вече стои над законите на пространството и времето и е способен да върши чудеса.

Учението секта привидно проповядва междучовешка и религиозна толерантност и произлиза от будизма, но всъщност напомня тоталитарен култ, в чийто център стои личността на нейния основател. Рон Хъбард е известен с отрицателното си отношение към редица от световните религии, в това число на християнството. Според Хъбард човеците са тетани - духовни същества, които са съществували преди около 300 трилиона години. След това те пребивавали в различни тела и когато тленните им обвивки умирали, влизали в друга форма на живот. Според сциентологията всеки минал живот дава нови и нови преживявания, наречени енграми, които са неделима част от тялото. Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Затова енграмите трябва да бъдат премахнати. Това се извършва чрез "прослушване" по време на специални курсове, понякога струващи десетки хиляди долари. След "изчистването” последователите вече могат да контролират себе си, материята, енергията, пространството и времето. Следващото след тетана еволюционно ниво е т.нар. "хомо новос" – богоподобен човек.

Не е за пренебрегване фактът, че в рамките на сциентологичната организация съществуват "Служба за специални въпроси" и отряд "Проект Рехабилитация". Първата структура изпълнява всякакви секретни поръчения, давани от висшето ръководство на сциентолозите, включително следене, домогване до лични данни, оказване на психологически и финансов натиск, предизвикване на семейни проблеми и др. Втората структура представлява средство за принуда и манипулиране на членове на организацията, които са проявили съмнение в учението.

Неведнъж сциентолози са били осъждани за изнудване на хора.

В своята книга "Сциентологията, Холивуд и затворът на вярата" известният журналист Лорънс Райт казва, че много холивудски звезди изпитват влечение към тоталитарна организация, каквато е Сциентоложката църква. Точно по тази причина Кърсти Али, Присила и Лиза Мари Пресли, Джена Елфман (Дарма от сериала „Дарма и Грег“) или Джон Траволта се посвещават на този безумен култ, а Том Круз - израснал в ужасна бедност и често малтретиран от родителите си, изповядващи католицизма, позволява на сциентолозите да дирижират живота му. За враждата между Джон Траволта и Том Круз кой да е пръв в сърцето на пастора им се носят легенди. За Том Круз се говори дори, че е вторият човек в организацията. Освен че проповядва, Круз се е опитвал да издейства признаване на сциентологията като религия във Франция и Германия, но безуспешно. Актьорът се развежда с Кейти Холмс, като основната причина за това е сочена именно сциентологията. Знаейки твърде много за учението, актрисата искала да предпази малката им дъщеричка.

Най-популярната прислужница в света - Елизабет Мос, чиято героиня в сериала "Историята на прислужницата" е жестоко репресирана именно от деноминация на християнството, в истинския живот е също сциентолог.

Сред популярните сциентолози са още Шарън Стоун, покойният Патрик Суейзи, Дани Мастерсън, Джейсън Ли, Елизабет Мос, Деми Мур и мн.др.

Основен двигател на дейността на организацията „Сциентология” в България е белгийският гражданин Марк де Турк и неговата фирма за мениджмънт и бизнес семинари „IDEAS”, съвместно с неговите официални и неофициални сътрудници и съмишленици.