Психическо лекарство срещу умора и болки в гърба

01 август 2017 г., 14:20
1029

rzstudio / Shutterstock

Лечението на вездесъщите болки в гърба може да повлияе благоприятно на депресията, умората и обикновените проблеми с храносмилането. Взимането на плацебо или фалшиво лекарство пък има възможност да намали болката в гърба с до 30%, дори тогава, когато хората, които го пият, знаят, че то е фалшиво.

Професор Тед Капчук, един от авторите на изследването, установило тези резултати, обяснява:

“Данните буквално преобърнаха представите ни за ефекта на плацебото. Резултатите показват, че неговият ефект не е задължително свързан със съзнателното очакване на пациента, че е поел активно лекарство, което ще облекчи проблема му. Това беше класическото разбиране за механизма на плацебото, което не бе оспорено до момента.”

“Но взимането на хапче в контекста на отношенията между пациент и доктор, дори и тогава, когато се знае, че е плацебо, се оказва ритуал, който променя симптомите и вероятно активира региони в мозъка, които го модулират”, добавя той.

Досега учените бяха на мнение, че ефектът на плацебото се дължи на представите, които пациентът има за медикамента (както и очаквания ефект от него). Смята се, че вярването е било толкова силно, че в успешните случаи е помагало да се намали болката драматично (например в областта на гърба). Настоящото изследване обаче поставя този механизъм под сериозен въпрос.

За целта на проучването учените са дали на първата група от участници класическо болкоуспокояващо под формата на ибупрофен. Втората е получила плацебо, което изрично е било упоменато като такова. Участниците от втората са отчели 30% намаление на болките в гърба, както и 29% подобрение във функционалността, която е била намалена заради болките.

“Вероятната причина е потапянето в специфичната среда: общуването със лекар или сестра, взимането на лекарства, всички ритуали и символи на нашата здравна система. Истината е, че нашето тяло и особено нашата психика реагират на това,” обяснява Капчук.

Източник: Psy Blog

Коментари