Лечението на вездесъщите болки в гърба може да повлияе благоприятно на депресията, умората и обикновените проблеми с храносмилането. Взимането на плацебо или фалшиво лекарство пък има възможност да намали болката в гърба с до 30%, дори тогава, когато хората, които го пият, знаят, че то е фалшиво.

Професор Тед Капчук, един от авторите на изследването, установило тези резултати, обяснява:

“Данните буквално преобърнаха представите ни за ефекта на плацебото. Резултатите показват, че неговият ефект не е задължително свързан със съзнателното очакване на пациента, че е поел активно лекарство, което ще облекчи проблема му. Това беше класическото разбиране за механизма на плацебото, което не бе оспорено до момента.”

“Но взимането на хапче в контекста на отношенията между пациент и доктор, дори и тогава, когато се знае, че е плацебо, се оказва ритуал, който променя симптомите и вероятно активира региони в мозъка, които го модулират”, добавя той.

Досега учените бяха на мнение, че ефектът на плацебото се дължи на представите, които пациентът има за медикамента (както и очаквания ефект от него). Смята се, че вярването е било толкова силно, че в успешните случаи е помагало да се намали болката драматично (например в областта на гърба). Настоящото изследване обаче поставя този механизъм под сериозен въпрос.