За здравето на нашето тяло значение има не само физическата ни активност, но и мисълта, как се справяме с нея в сравнение с другите. Това показва ново проучване на учените от Станфордския университет в САЩ, цитирано от BBC.

Според тях има изненадваща връзка между представяата на хората за здравето им и тяхното действително здраве. Отнасяйки се негативно към физическата си дейност, някои хора могат да "решат, че са неспособни".

В продължение на 21 години учените са наблюдавали 61 хил. възрастни - колко от тях са се упражнявали и колко от тях са мислели, че не се справят така добре в сравнение с другите на тяхната възраст, през което време някои от участниците в проучването са починали от редица заболявания.

Анализирайки различните фактори, които биха могли да допринесат за здравето на участниците, дори нездравословни навици като пушене, изследователите са открили нещо необикновено. Хората, които са смятали, че не правят толкова упражнения, колкото техните връстници, умират по-млади от тези, които смятат, че са направили повече, дори когато действителният им брой упражнения е същият. Авторът на проучването Октавия Зарт установява, че рискът от смъртност е до 71% по-голям при хората, които се възприемат като по-малко активни от своите връстници, в сравнение с тези, които смятат, че се упражняват повече от останалите. 

Твърдението на Зарт може да изглежда необичайно, но има поне три възможни причини, поради които нашите възприятия за физически упражнения могат да засегнат здравето ни.  

  • Първият е просто, че се чувстваме стресирани, ако смятаме, че не сме достатъчно активни. Бомбардирани от здравните послания и виждайки други, които се упражняват, можем да почувстваме един вид хроничен стрес, който да навреди на здравето ни.  
  • Друга причина е мотивация. Ако вече мислим за себе си като за атлетичен човек, това ни насърчава да правим още повече упражнения, за да се впишем в собствената си представа. Като се има предвид това, което знаем за груповите норми и как повечето от нас искат да правят това, което и другите хора правят, това е изненадващо. Но смятаме за прекалено обезсърчително, ако нашите приятели правят повече от нас заради това се отказваме напълно.
  • Трето обяснение включва обратното на плацебо ефекта. Отдавна е установено, че вярванията за силата на болкоуспокояващо средство могат да повлияят на неговата ефективност в организма. Обратното е ноцебо, което означава, че ако имате отрицателни очаквания, физиологичният ефект от лечението намалява. Така че всъщност хората, които са действително толкова активни, колкото и техните приятели, но не го осъзнават, не успяват да се възползват от истинските предимства на тренировките. 

Източник: Мениджър Нюз