Утре в София ни гостува проф. Марк Саул носител на Президентската награда в САЩ за най-добър учител по математика и дългогодишен директор на Научно-изследователския институт (Research Science Institute/RSI) към Масачузетския технологичен университет (MIT). Проф. Саул е в България по покана на Института по математика и информатика (ИМИ) към БАН, който всяка година от 2009 г. до сега, избира двама български ученици за участие в престижната лятна школа на RSI, където те занимават с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Тазгодишната надпревара завърши и вече са известни българските участниците в RSI 2017. Това са Иван Иванов, възпитаник на Американския колеж - София и дългогодишен състезател в международни олимпиади по информатика и Таня Оцетарова, лауреат на Българския харвардски клуб и ученичка в МГ „Акад. Кирил Попов" – Пловдив. Подгласници са им Василен Цветков и Асел Исмолдаева от МГ „Д-р Петър Берон" – Варна.

Благодарение на Проф. Саул български математици като Жени Сендова от ИМИ-БАН и завършилият наскоро докторска степен в Харвард и Northeastern University Антони Рангачев, участват като преподаватели и ментори в лятната школа от повече от 15 години. ЛИШ е лятна изследователска школа за талантливи ученици с изявен интерес в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Школата съчетава най-добрите практики от водещи програми за изследователска работа на ученици от средното училище, с уникалните възможности на  една динамична среда за обучение. Учениците работят с научни ръководители (ментори), които обикновено са учени от Българската академия на науките, бивши възпитаници на УчИМИ - студенти в едни от най-добрите университети  в света по математика и информатика.

През последната седмица проф. Саул проведе семинари с учители по математика в Математическата гимназия „Баба Тонка“ в Русе, в Пловдив, а му предстои посещение и във Варна. За нас е голяма гордост, че българската математическа школа има приятели от такъв ранг. 

Gallery