Запоите с алкохол в младежки години могат да нанесат дълготрайни увреждания на мозъка, както и да доведат до алкохолизъм в по-напреднала възраст, показват резултатите от ново изследване. Причината е следната - спиртните напитки, пити на младини, може да доведе до трайни изменения на ДНК, пише Daily Mail.

Измененията на ДНК и уврежданията на мозъка могат да изложат тийнейджърите на риск от тревожни разстройства и алкохолизъм, твърдят учените. Алкохолът променя гените в мозъчните клетки, което слага край на създаването на връзки между клетките. В резултат на това се стига до промени в поведението.

Проф. Субдаш Панди от колежа по медицина в Илинойския университет обяснява, че младежките запои увреждат нормалното развитие на мозъка: "Нашето изследване доказа механизма как гуляйджийското пиене през юношеството може да доведе до трайни изменения, които се изразяват в тревожност и алкохолизъм при възрастните. Мозъкът не се развива както би трябвало, в резултат на което се получават трайни поведенчески промени."

По време на изследването проф. Панди и екипът му извършили лабораторни плъхове на възраст от 28 дни, за да проверят как въздейства на мозъка им алкохола. Схемата била 2 дни с алкохол, три дни без, а експериментът продължавал 13 дни. Плъховете, на които бил даван алкохол, променили поведението си и измененията продължавали дълго, след прекратяването на подаването на алкохол.