Умението да се поддържа зрителен контакт е една от най-ценните „подправки” на общуването, пише Мениджър Нюз. Замислете се и ще се сетите поне за един случай, в който ваш събеседник забива поглед в носовете на обувките си, докато ви говори или погледът мупостоянно шари встрани. Неловка история, нали?!

А има учени, които твърдят убедено, че правилният зрителен контакт си е направо дар от бога, даден само на мъжете с високо ниво на тестостерон. Не обичаме предразсъдъците, пък били те и научно обосновани и затова ще ви научим на тънкостите в общуването с очи.

Контактът, който ни утвърждава

Визуалният контакт може и трябва да се тренира като умение. Изследвания показват, че твърдият, решителен поглед заставя събеседника подсъзнателно да ви позиционира като доминираща фигура. Увереност, емоционална стабилност, привлекателност – ето какво разчита човешкото подсъзнание в уверения зрителен контект.

Уместен поглед

Ще се наложи да развиете усет към ситуациите ако не искате вашия поглед да се превърне от предизвикващ доверие в плашещ. Общуването очи в очи задействва редица физиологични реакции: увеличава мозъчната активност, ускорява честотата на сърдечните съкращения, учестява дишането, увеличава потоотделянето. Да, с продължителен, прям поглед можете да предизвикате интереса на човек, който ви е заинтригувал. Но упоритото вглеждане може да изглежда и като заплаха, така че, наблюдавайте ситуацията.

Правилото на двата опита

Два безуспешни опита да започнвете зрителен контакт с непознат означават само едно – той не проявява интерес към вас.

Как е правилно да се гледа

Не се опитвайте едновременно да гледате и в двете очи на събеседника. Съсредоточете се отначало на едното, после на другото. Това е естествена реакция и ще изглежда точно като такава. Някои съветват да се гледа в разстоянието между очите на събеседника, но това може да бъде разчетено като опит за манипулация.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.