Очите на хората "сканират" телата ни по различен начин в зависимост от това дали искат да бъдат наши приятели, или копнеят за нещо повече. Това откри ново изследване по темата. Учените са проучили данните от движенията на очите на 105 хетеросексуални участници, докато са им били показвани снимки на непознати хора.

Учените са установили, че и мъжете, и жените са се концентрирали повече върху главата и гръдния кош на човека, към когото са се отнасяли като към потенциален любовник. За сравнение, когато се приемали някого като потенциален приятел, те са се концентрирали повече върху неговите крака и стъпала.

Между геометрията на погледите при мъжете и жените е имало и още разлики. Така например когато жените са гледали повече към главата, е било по-вероятно да се окаже просто приятелски интерес. Въпреки че по принцип жените гледат към главата повече от мъжете.

При мъжете фокусирането върху главата на човека обаче се свързва с по-слаб интерес към приятелство. Д-р Анджела Банс, която е съавтор в изследването, обяснява, че жените, които не са имали партньор в момента, са разглеждали снимките по-дълго време и по-внимателно.

Фокусирането на вниманието към централната част на тялото, като кръста, краката, бедрата и гръдния кош, е признак за по-голям интерес към човека, независимо дали той е романтичен или приятелски. 

“Очите на хората ни сканират по много различен начин в зависимост от това какво търсят и каква роля смятат, че наблюдаваният може да играе в техния живот,” заключава д-р Банс.

Източник: Psy Blog