Не, почакайте - заглавието звучи смешно, но темата е съвсем сериозна и се отнася до особените качества на шоколада и тяхното влияние върху човешкия мозък, пише IFL Science.

Шоколадът стимулира производството в мозъка на ендорфини, т.нар. „хормони на щастието”, и така служи като ефективен антидепресант. А заради високото съдържание на серотонин в него, шоколадът стимулира и сексуалното удоволствие. Достигайки до мозъка, серотонинът предизвиква усещане, сравнимо с това, което изпитва човек под лъчите на топло слънце.

Ефектът, който произвежда шоколадът върху мозъка е подобен на този на опиума. До това заключение са достигнали учени, след като направили удивително сравнение между дебелите хора и пристрастените към дрога. В изследването, естествена субстанция от мозъка, наречена енкефалин – ендорфин с подобни на опиума качества се покачил, след като на плъхове бил даван шоколад.

Когато учените използвали дрога, за да стимулират частта от мозъка, в която се образува съединението, те видяли, че плъховете ядат два пъти повече шоколад. В мозъка, енкефалинът се свързва с рецептори, чувствителни на опиати за намаляване на болката и доставяне на удоволствие.

За да "работи" шмъркането, шоколадът трябва да е чист, т.е. да не е примесен с мляко или захар. Това означава, че само необработеното какао ще произведе въпросния ефект; поставянето на парченца счупен бонбон няма да доведе до нищо друго, освен до запушване на ноздрите. При всички положения, най-безопасният начин да се консумира сладкото удоволствие си остава през устата.