Нов сравнително простичък и бърз метод премахва алкохола от нашето тяло. Той е разработен от канадски учени и не изисква скъпо оборудване.

Етанолът, присъстващ във всички алкохолни напитки, когато достигне определено ниво на концентрация в кръвта, започва да действа като отрова, нарушавайки функцията на кръвообращението, увреждайки мозъка и други вътрешни органи. Според Световната здравна организация около три милиона души умират годишно в резултат на тежка алкохолна интоксикация.

До 90% от алкохола се извежда извън човешкото тяло от черния дроб с постоянна скорост, която не може да се увеличи. Диализата, интравенозните течности и снабдяването с кислород могат леко да ускорят изчистването на кръвта от алкохола.

Изследователи от Университетската здравна мрежа (UHN) в Торонто са открили начин чрез интензифициране на работата на белите дробове да се премахва алкохола от организма. Учените са установили, че при хипервентилация - дълбоко и бързо дишане - алкохолът се отделя три пъти по -бързо, отколкото през черния дроб, и колкото по -силен е дъхът, толкова повече алкохол се отделя от тялото.

Тази техника е била известна на лекарите и преди, но е била използвана в ограничена степен, тъй като при такова натоварване на дробовете човек губи много въглероден диоксид, заедно с който се отделя и алкохолът. Бързото и рязко намаляване на този газ в кръвта причинява замаяност и припадъци.

Авторите са разработили компактно устройство с размер на портфейл, което поддържа нивата на въглероден диоксид в кръвта на пациента по време на хипервентилация. Оборудването е много просто, състои се от малък резервоар със сгъстен въглероден диоксид, няколко свързващи тръби и маска.

Това проучване е първото практическо доказателство, че процентът на елиминиране на базовия алкохол може да бъде значително увеличен с използването на хипервентилация.

Авторите смятат, че разработената от тях концепция не само ще създаде нови методи за лечение на тежка алкохолна интоксикация, но и ще помогне на тези, които просто искат много бързо да изтрезнеят.

Резултатите от изследването им са публикувани в Scientific Reports.