Обикновено не се тревожим за здравето си, докато нещо не започне да си безпокои. Дори и най-здравите хора изпитват известно неразположение от време на време. Съществуват някои знаци, които не бива да пренебрегваме, защото с тях тялото ни алармира, че нещо не е наред. Може да са прекалено необичайни, но затова пък – показателни.

1. Изпражненията ни не потъват в тоалетната.

Въпреки че изпражненията обикновено потъват в тоалетната, някои промени в тялото могат да възпрепятстват потъването им и вместо това – да ги видите да се носят на повърхността. Някои храни могат да доведат до натрупване на газове в изпражненията, което да не им позволява да потънат. Носещите се на повърхността изпражнения невинаги са повод за притеснение, но може би е добра идея да ограничите бобовите храни, млякото и ябълките, защото те водят до натрупване на газове. 

2. Очите ни са постоянно сухи.

Очите ни могат да бъдат сухи и по-чувствителни, ако прекаляваме с времето пред телефоните и екраните на компютрите. Ако обаче забележим нетипична сухота в очите и устата, най-вероятно става дума за възпаление и е добре да се посъветвате с лекар.

3. Постоянно ни е студено.

Със застудяването на времето е съвсем нормално да засилим отоплението у дома. Но ако ни е постоянно студено и все гледаме да се увием в одеяло, това може да бъде предупредителен знак за проблеми с щитовидната жлеза. Ниските нива на хормоните на щитовидната жлеза забавят метаболизма. Това може да е причината да ни е студено дори в топла стая. 

4. Косата ни пада.

От една страна, е напълно нормално да губим известно количество коса през деня. От друга страна обаче, ако този процес внезапно се засили и забележим нетипично голямо количество коса по четката си, може би трябва да помислим дали не страдаме от липса на желязо. Ако не приемаме достатъчно желязо с храната, може да има най-различни последствия. Затова е добре да се опитаме да консумираме повече храни, богати на желязо – като червено месо, ядки и сушени кайсии например.

5. Зъбите ни са прекалено чувствителни.

Зъбите ни могат да бъдат чувствителни към прекалено студени или топли храни, но това също така е възможно да бъде знак за проблеми със стомаха. Ако страдаме от рефлукс, не е изключено стомашната киселина да увреди емайла на зъбите ни и да ги направи по-чувствителни. Ако зъболекарят установи наличието на този проблем навреме, той може лесно да бъде лекуван.

6. Постоянно сме жадни.

Приемането на достатъчно количество вода е жизненоважно, но ако се чувстваме постоянно жадни, това би могло да е признак за диабет. Диабетът повишава количеството на глюкоза в кръвта ни, което от своя страна увеличава работата на бъбреците, а това пък води до повишено уриниране и усещане за жажда.

Вслушвайте се в тялото си, за да сте здрави!