Синдром на старата мома – има такъв термин и според психолози обозначава определено психическо състояние на жената, която живее сама. Породено е от нейното продължително умишлено дистанциране от онези неща, които пораждат щастие и имат положителен ефект върху здравето. Лекарите са единодушни: ако жената не може сама да преодолее този синдром, е нужна намеса на психолог или психиатър, иначе рискува здравето ѝ да се влоши, пише rambler.

Какви са заплахите за здравето:

Депресия и гинекологични проблеми

Един от характерните признаци на старата мома е хроничната депресия, често съпътствана от неврози, според резултати от специализирано изследване на състоянието на женската самота на кандидата на психологическите науки О. Р. Арнолд. Той констатира, че затворените в себе си самотни жени нерядко изпитват постоянен стрес.

Що се отнася до гинекологичните проблеми при тях, по мнението на кандидата на психологическите науки Валентина Домборовска, в повечето случаи става въпрос за чувство на отвращение към собствените си гениталии, формирано още в детството. Това е сред причините те да не ходят на гинеколог, а оттам и по-често срещащите се заболявания от този род.

Сърдечни болести и деменция

Американският терапевт Друв Кулар, публикувал статия в „Ню Йорк Таймс“ за болестите на „социално изолированите хора“, към които причислява и самотните жени, потвърждава: изследванията му свидетелстват за сериозен проблем в тези области. Кулгар ги нарича дори „растяща епидемия“. Според американските медици тези жени така и не могат или не искат да решат своите психологически проблеми до зряла възраст и страдат по-често от Алцхаймер, тъй като техният организъм е по-предразположен към натрупване на амилоид (патологична субстанция, която се отлага между клетките на органите и тъканите).

Освен това, заради повишеното ниво на хормона на стреса у самотните жени нараства рискът от поява на болести на сърдечно-съдовата система. Те са и по-склонни към диабет, а също и към суицидни симптоми. А прогресиращите депресивни състояния, характерни за самотните жени са една от причините за деменция.

Наднормено тегло

13 години учени от институтите в Питсбърг и Сан Диего изучават хиляди стари моми и омъжени жени, за да установят при коя от двете категории се срещат по-често различните заболявания. Както става ясно при омъжените холестеролът в кръвта е по-добър и са по-малко склонни да качват тегло. Тези анализатори потвърждават констатациите на британските си колеги - че самотните жени са два пъти по-склонни да развият заболявания на сърдечно-съдовата система.

Рак и телесни повреди

Лий Рос, професор по психология в Станфордския университет, САЩ, цитира данни за самотни американки, при които процента на смъртност е двойно по-висок от този на техните омъжени връстници. Първите са по-застрашени и от рак, според проф. Рос. Неговият колега Джонатан Келерман изчислява след анализ на резултатите от проучванията на фокус групи, че старите моми са 5 пъти по-склонни от омъжените да получат всякакви наранявания в резултат на престъпления и други извънредни ситуации.

Обяснението е просто: няма кой да се грижи за самотните жени, никой не ги защитава от неприятности и външни заплахи.

Нарушение на работата на имунната система

Този фактор, както твърди Енджи Лерой (от университета в Хюстън), допринася за възникването на цял букет от заболявания у самотните жени – започвайки от простуда и завършвайки с хипертония. Високото кръвно налягане в следствие на намалената двигателна активност е характерно за тях. И според данните на Лерой, сред старите моми се срещат по-често пуиачки и любителки на алкохола. Което, от своя страна, води до развитие на заболявания, съпътстващи тези вредни навици.

Източник: Новите родители