Бременността е деликатно състояние, към което трябва да се подхожда със специално отношение. През този период жената не е болна, разбира се, и не би й било приятно да я третирате като такава, но и да се държите, сякаш тези девет месеца са като всички останали, не е препоръчително. Ето на какво да обръщате особено внимание.

Хипертермия и ранната бременност

Съществуват научни доказателства, че при жени, които са изпитали хипертермия (повишаване на общата телесна температура) през първите 6-8 седмици от бременността, има по-голяма опасност да родят деца с различни увреждания на мозъка или гръбначния стълб, като спина бифида например. Хипертермията може да се получи вследствие на висока температура, продължително излагане на слънце или дори при взимане на гореща вана. Добрата новина е, че след 8-а гестационна седмица е малко вероятно хипертермията да се отрази върху развитието на плода.

Опасност от обезводняване

Тялото на жената преминава през невероятни промени по време на бременността. Променя се дори начинът, по който организмът обработва течности и реагира на външните фактори като температурата на въздуха. В резултат на това бременната жена много по-лесно може да се обезводни, което да доведе до негативни последици. Симптомите на обезводняване са замайване, главоболие, слаба дезориентация. При по-тежък случай на обезводняване  е възможно дори жената да загуби съзнание, което през второто и третото тримесечие на бременността е много опасно както за майката, така и за бебето.

Освен това обезводняването кара мозъка да произвежда  хормона вазопресин, чиято функция е да задържа водата в организма. Той е близък до окситоцина, който е отговорен за контракциите на матката. Имайте предвид, че макар да не е много вероятно, съществува опасност подобно състояние да доведе до преждевременно раждане.

Затова, скъпи бременни жени и бъдещи мамчета, пийте много вода и се крийте от слънцето, колкото и да ви се иска да разходите бременния си корем по плажа например. Запомнете: водата (около 2 л дневно) и сянката са ваши приятели, а през най-горещите дни от лятото е най-добре да си останете вкъщи и да поканите някоя приятелка да изпиете по една студена вода заедно.