Лекарите принципно съветват бременните жени да не консумират повече от 200 мг кофеин (или две средно големи чаши кафе) на ден. Ново изследване обаче, публикувано в BMJ Evidence-Based Medicine, показва, че дори то би могло да навреди на плода. След като преглежда всички налични доказателства по темата, Джак Джеймс от университета на Рейкявик достига до заключението, че никое количество кофеин не е безопасно по време на бременност.

Джеймс анализира откритията в 37 предишни наблюдателни проучвания и 17 мета анализа, посветени на връзката между кофеина и отрицателните ефекти върху бременността и плода. В това число – спонтанен аборт, мъртво раждане, раждане на дете с много ниско тегло, преждевременно раждане, остра левкемия при деца и наднормено тегло и затлъстяване при децата.

37-те наблюдателни открития достигат до 42 различни открития, 32 от които поддържат теорията, че консумирането на кофеин увеличава значително риска от отрицателни последици. Междувременно 14 от 17-те мета анализа са били категорични, че консумацията на кофеин от страна на майката увеличава риска от спонтанен аборт, мъртво раждане, ниско тегло на детето при раждането и остра детска левкемия.

Като цяло е открита връзка между кофеина и всички изброени негативни последствия (с изключение на преждевременното раждане). Джеймс не открива минимално безопасно количество кофеин.

Въпреки че са необходими още изследвания, които да определят как точно кофеинът вреди на плода, вече знаем, че той спокойно преминава през плацентата. Освен това плодът и новородените като цяло не разполагат с ензими, посредством които могат да метаболизират кофеина. Това отчасти вероятно обяснява защо се влияят толкова лесно от него.

Източник: IFLScience