Невролози може да променят начина, по който се справяме с престъпниците, предава „Индипендънт“.

Според невролога Дейвид Игълман, съдът трябва да се откаже от идеята за строго наказание и да се фокусира над рехабилитацията и контрола над хората, престъпили закона.

В момента има два основни подхода при наказването на тежките престъпления.  Първият се свързва с така наречената „морална вина“.

В най-общи линии, идеята при него е, че ако някои е причинил вреда, той заслужава да му бъде причинена вреда. Подходът е известен още като „наказателен“ или „справедливо наказание“.

При втория подход фокусът е върху последиците и резултатите от наказание. Дали то ще помогне за рехабилитацията на нарушителя и дали ще го откаже от извършването на престъпления в бъдеще. Също така може да действа като показно, което да отказва други хора от незаконни дейности. 

Ако наказанието единствено вреди на задържаното лице, без да предотврати бъдещи престъпления и без да има положително влияние над останалите, то наказанието е неоправдано.

Американските психолози Джошуа Грийн и Джонатан Коен, вярват че първият тип наказание ще остане в миналото. Те твърдят, че новите открития в областта на неврологията може да покажат механизмите, които са отговорни за всеки вид човешко поведение.

С разкриването на причините, които стоят зад нашите реакции в определени ситуации, ще отпадне идеята, че хората трябва да бъдат строго наказвани за най-лошите си деяния.  

Според тях учените ще могат да разберат дали реакциите на престъпника са свързани например с увреждане на фронталния лоб на мозъка или друга част на невралгичната система и да се фокусират над третирането на тези проблеми, за да предотвратят бъдещи нарушения.

Грийн и Коен твърдят, че  тези открития ще поставят фокуса изцяло над намаляването на престъпността и ще премахнат нуждата от суровите наказания.

Източник: Мениджър Нюз