Практиката да се пият малки дози аспирин ежедневно с цел профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, деменцията, инфарктите и инсултите не доставя желания ефект, а дори оказва и отрицателно влияние, като понякога причинява кървене в храносмилателния тракт и в мозъка. Това сочат резултатите от проучването на Аспирин за намаляване на събитията в напреднала възраст (ASPREE).

Голямото клинично изпитване, започнало в 2010, е имало за цел да определи рисковете и ползите от ежедневните ниски дози аспирин при здрави възрастни хора без предшестващи сърдечно-съдови събития, деменция или физическо увреждане, и които не са страдали от заболявания, изискващи употребата на аспирин. Резултатите показват, че аспиринът не разширява здравословния независим живот (живот без деменция или постоянна физическа неспособност). Рискът от смърт от редица причини, включително рак и сърдечни заболявания, варира и ще изисква по-нататъшен анализ и допълнително проследяване на участниците в проучването.

"Тази работа е ключов момент в повече от десетилетие дългогодишен ангажимент в това широкомащабно клинично изпитване в САЩ и Австралия", заяви Д-р Радж С. Шах, доцент по семейната медицина с Център за болест на Алцхаймер в Чикаго.

Шах служи като главен изследовател на проучването ASPREE в Медицинския център на университета „Ръш“, който беше място за записване в проучването чрез екипа, ориентиран към пациента, към Центъра за болести на Rush Alzheimer. Шах също е служил в управлението на цялото проучване като член на своя Международен управителен комитет и като съ-американски следовател с д-р Ан Мъри в Берманския център в Минеаполис, Минесота.

"Резултатите ще окажат значително въздействие върху насоките за употреба на аспирин за превенция и при ежедневни клинични разговори между клиницистите и техните по-възрастни, здрави пациенти относно това дали аспиринът трябва или не трябва да се използва за постигане на дълголетие без инвалидност", каза Шах.