Изследване на 30 500 души във Великобритания в продължение на 4 години разкри, че подобряването на качеството на съня води до драматични психически и физически ползи.

Подобряването имало еквивалентен ефект на това да спечелите 250 000 долара от лотарията или от взимането на 8 седмичен курс по медитация.

Качеството на съня е по-важно от количеството, открили също така учените.

Оказало се и, че липсата на сън е довела до по-голямо използване на сънотвортни лекарства и влошени емоционални и физически състояния.

“Ние сме далеч то това да демонстрираме причинно-следствена връзка, но настоящите резултати дават основание да смятаме, че положителната промяна в съня е свързана с по-добро физическо и психическо състояние,” обяснява водещият автор на изследването д-р Никол Танг.

“Наистина е обнадеждаващо да се види здравословния потенциал  на добрия сън извън клиничните изпитания, тъй като това показва, че ползите от добрия сън са достъпни за всеки и не са запазена територия само за тази хора, които имат изключително лош сън и имат нужда от интензивно лечение.”

“Важна следваща стъпка е да се изследват разликите между тези, които демонстрират положителни и отрицателни промени в съня с течение на времето, и да се определят тези фактори от стила на живот и ежедневни дейности, които спомагат за одобряване на съня.”

“По-нататъшното изследване в тази област може да повлияе на структурата на обществените здравни инициативи,” коментира д-р Танг. 

Източник: Psy Blog